Pitäjäkierrokselta lähes viisisataa ideaa

Savonlinnan seudun kolomonen ry:n kylä- ja asukastoiminnan yhdistysryppään ja kylien kehittämishankkeen aloitteesta Savonlinnassa järjestettiin 21.–29.1.2014 neljän pitäjän kiertue. Kiertue ulottui Kerimäelle, Punkaharjulle, Savonrantaan ja Sääminkiin. Kiertueella oli mukana myös Leader-ryhmä Piällysmies ry.

 

Piällysmies kyläkierroksella ja oppimiskahvilaPitäjäkiertueen oppimiskahviloissa Piällysmies ry, Savonlinnan kaupungin maaseututoimi, Savonlinnan yrityspalvelut oy ja Savonlinnan seudun kolomonen ry kokosivat yhteensä lähes 500 ideaa Savonlinnan maaseudun, kylien, vanhojen kirkonkylien ja koko Savonlinnan kehittämiseksi.
– Lista on kuin häiden kaava: jotain uutta, vanhaa, lainattua ja sinistä, toteaa pitäjäkiertueen organisoinnista Savonlinnan seudun kolomonen ry:ssä vastannut kansalaistoiminnan koordinaattori Kimmo Käärmelahti.

Savonlinnan yrityspalvelut oy:ssä yhteiskiertueen ja oppimiskahviloiden antia pidettiin erinomaisena omankin toiminnan kehittämisen kannalta.
– Meidän kannaltamme tällainen yhteiskiertue oli hyvä läpileikkaus pitäjien odotuksista, ja saimme erittäin hyviä ajatuksia pienten keskusten kehittämiseen ja hankevalmisteluun. PIKE-kampanja tähtää pitäjien elinvoimaisuuden parantamiseen ja asukkaiden voimavarojen hyödyntämiseen. Kylillä on suuri huoli palvelujen säilymisestä ja toimintojen järkevästä uudelleensijoittelusta, kun kunnantalot ovat tyhjentyneet. Tahtoa yhteiseen kehittämiseen on paljon, summaa pitäjäkierroksen tuloksia Savonlinnan yrityspalvelut oy:n kehittämispäällikkö Riitta Vahela-Kohonen.

Savonlinnan alueelle toivottaisiin omaa maaseutuohjelmaa.

– Pitäjäkeskuskierroksella vahvistui ajatus siitä, että tarvitsemme koko Savonlinnan alueen käsittävän maaseutuohjelman, jossa kehittämistyötä suunnitellaan ja viedään konkreettisiksi kehittämistoimiksi esimerkiksi kaupungin päätöksenteossa, kiteyttää Savonlinnan kaupungin maaseutupäällikkö Merja Immonen kierroksen antia.

Teppo LeppänenAlueen Leader-ryhmä Piällysmies ry:n toiminnanjohtajalle kirkastuivat ihmisten toiveet ja tapa toimia kiertueen aikana.
– Maaseudun ja kylien kehittämiseen on saatava pitkäjänteisyyttä, aikataulutusta ja työnjakoa, jossa jokainen taho pääsee tekemään sitä, mitä parhaiten osaa, Piällysmies ry:n toiminnanjohtaja Teppo Leppänen kommentoi.

Pitäjäkierrokselle osallistuneet jatkavat oppimiskahviloissa kerättyjen ideoiden työstämistä, ja tavoitteena on löytää kevään aikana liki 500 idean joukosta yhdessä toteutettavat hankkeet ja myös sellaiset ideat, joiden toteuttamiseen on innostettava uusia toimijoita.
– Ideoiden määrä on valtava, eivätkä ne kaikki luonnollisestikaan ole heti valmiita toteutettaviksi. On olennaista löytää yhteinen tuumasta toimeen -henki kaikkien maaseudun, kylien ja vanhojen kuntakeskusten kehittäjien kesken, korostaa Savonlinnan seudun kolomonen ry:n kansalaistoiminnan koordinaattori Kimmo Käärmelahti.

Savonlinnan seudun kolomonen ry:n kotisivut: http://www.kolomonen.net/

Savonlinnan kaupungin maaseututoimi netissä: http://www.savonlinna.fi/paatoksenteko/toimialat/keskushallinto/maaseututoimi

Savonlinnan yrityspalvelut oy:n kotisivut: http://www.savonlinnanyrityspalvelut.fi/

Piällysmies ry:n kotisivut: http://www.piallysmies.fi/

Teppo Leppäsen, Sirpa Kolistajan, Riitta Vahela-Kohosen ja Erja Järvisalon haastattelut voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Kuvia Kerimäen pitäjäkierrokselta ja oppimiskahvilasta (21.1.2013):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.286386044851973.1073741861.151682061655706&type=1&l=59aa31baa2

Lisätiedot:
Kimmo Käärmelahti, Savonlinnan seudun Kolomonen ry, kansalaistoiminnan koordinaattori, 044 571 5931, kolomonen@netti.fi