Eteläsavolaiset ja liettualaiset nuoret ideoivat maaseutua vetovoimaisemmaksi

Amazing Countryside on Rajupusu Leader ry:n kansainvälinen nuorisohanke. Maaseudun kehittämisessä nuoret haluavat olla aktiivisesti mukana.


Teksti: Elina Tuuliainen


Amazin countryside kansiSuurkaupungit vetävät yhä enemmän nuoria puoleensa. Eteläsavolaisille ja liettualaisille nuorille tarjottiin mahdollisuus selvittää, mitkä tekijät saisivat nuoret jäämään maaseudulle. Amazing Countryside – hanke kokosi yhteen reilut parikymmentä kansainvälisyydestä kiinnostunutta nuorta, jotka yhteisvoimin laativat raportin Liettuan ja Suomen vierailustaan.

Matka Liettuaan toteutettiin elokuussa 2013. Paikalliseen luontoon ja yrityksiin tutustuminen onnistuivat pyöräillen, vaeltaen ja meloen.

Rantasalmen lukiosta valmistunut Essi Hyvönen kertoo, että hankkeen aikana maaseudun arvostaminen lisääntyi:
– Oli ihanaa tutustua Liettuaan liettualaisesta näkökulmasta ja seikkailla Suomenkin luonnossa. Kiireisessä elämässä lähellä olevalta kauneudelta helposti sulkee silmänsä ihan huomaamattaan.
Maaseudulle palaaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Opiskelumahdollisuudet ja takuu työstä ovat kaupunkien valttikortteja. Liettualaisen Eglė Šironaitėn mukaan työtä voi yhtä hyvin tehdä myös maaseudulta käsin:
– Jos yritys on vain riittävän hyvä, sijainnilla ei pitäisi olla merkitystä. Elämme globaalissa maailmassa, joten työtä voi tehdä myös etäältä.
Vaikka muutto Lontooseen opiskelun ja töiden perässä on edessä, aikoo Šironaitė palata vielä takaisin kotiseudulleen.
– Olen luova persoona, joten kaipaan tilaa ympärilleni. Ihanteellinen tilanne olisi asua pienessä kylässä, jonka yhteisö tuntee toisensa.
Šironaitė toivoo, että yhteisö tarjoaa tarvittaessa apua esimerkiksi lasten kasvatuksessa.
– Haluan mahdollisille lapsilleni raikkaan ilman ja terveellisen elinympäristön, en mainoksista pursuavaa suurkaupunkia.

Olavinlinnassa19-vuotias Indrė Šareikaitė muuttaa maaseudulta myös opiskelujensa takia. Maansa pääkaupunkiin hän ei kuitenkaan jää asumaan suunnitelmiensa mukaan pysyvästi.
– Olen kasvanut maalla, joten yksi osa minusta jää aina maaseudulle, Šareikaitė toteaa.
Viime kesänä liettualaiset suuntasivat Etelä-Savoon. Viikon aikana vierailtiin useissa eri kohteissa, kuten Olavinlinnassa, Rapion Myllyllä Juvalla ja Järvisydämessä Rantasalmella. Nuoret pääsivät lisäksi melomaan Oravanreitin ja tutustumaan suomalaiseen pesäpalloon.
– Joka päivä on kuin yllätys täällä vieraillessa, Šareikaitė naurahtaa
Sekä Liettuan että Suomen viikonmittaiset leirit onnistuivat erinomaisesti. Hyvöselle leireillä vietetyt viikot lukeutuivat yksiin elämän antoisimmista.
– Ystävyyssuhteita syntyi kasapäin ja kulttuurien välinen ajatustenvaihto oli arvokasta. Hankkeen varsinaisen tarkoituksen toivon toteutuvan. Kotiseutunani Etelä-Savo on minulle rakas, ja näkisin mielelläni asioiden olevan hyvin täällä vielä vuosienkin päästä.
Hyvönen haluaa suojella maaseutua sekä pienten kuntien itsenäisyyttä. Työpaikkojen synty ja tarjonta ovat välttämättömiä toimeentulon kannalta. Lisäksi harrastusmahdollisuudet tuovat virikkeitä elämään.
– Hanke opetti laajempaa näkökulmaa maaseudun asioihin ja maassamuuttopolitiikkaan. Sen aikainen henkinen kasvu ja asioiden oivaltaminen ovat minulle tärkeitä. Tutustuin yhteen uuteen kulttuuriin ja valtioon sekä löysin uusia puolia omasta maastani ja kulttuuristani.

Amazing Countryside – hanke

Toteuttaja: Rajupusu Leader ry
Toteutusalue: Rantasalmi, Juva, Joroinen ja Sulkava sekä Liettuan Molétai-alue
Toteutusaika: 31.7.2012–31.12.2014
Budjetti: 64 600€
Rahoittaja: Etelä-Savon ELY-keskus
Tavoite: Innostaa Rajupusu-alueen nuoria oman asuinympäristön kehittämiseen ja yrittäjyyteen sekä tarjota kansainvälisiä kokemuksia.

Tanja Kaipaisen, Robertas Guzulaitisen, Essi Hyvösen ja Pia Eerikäisen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Video Amazing Countrysiden Suomen 2014 leiriltä:
http://youtu.be/ST-n-gDQe94

Lisätiedot:
Rajupusu Leader ry:n toiminnanjohtaja Pia Eerikäinen, 040 7157189, pia.eerikainen@rajupusuleader.fi