Etelä-Savo, luomun edelläkävijä ja suunnannäyttäjä?

Kansallinen luomutuotantoalatavoite on 20 % viljellystä peltoalasta vuonna 2020. Myös julkisille ruokapalveluille asetettu virallinen ”luomuistumistavoite” on 20 % tarjotusta ruoasta vuonna 2020. Matkaa tavoitteisiin on vielä, sillä Eviran tilaston mukaan vuonna 2013 Suomen peltoalasta luomutuotannossa oli 9 % ja Pro Luomun mukaan vuonna 2012 julkisissa ruokapalveluissa luomun osuus oli noin 5 %.

 

Siiskonen kuvaaja Harri HakalaEtelä-Savo sijoittuu hyvin maakuntien keskinäisessä luomuistumiskisassa. Kisaa johtaa Kainuu, 26,2 % peltoalasta luomutuotannossa, toisena on Pohjois-Karjala (21,2 %), kolmantena Ahvenanmaa (18,2 %) ja neljäntenä Etelä-Savo, 13,6 % peltoalasta syyskuussa 2014. Tiedot osoittavat, että kansallisen tavoitteen saavuttaminen on periaatteessa mahdollista.

Luomupeltoalan kasvattaminen ei kuitenkaan ole ainoa keino lisätä luomuisuutta. Kotimaisista luomujalosteista on suoranaista puutetta. Markkinoille tarvittaisiin tuonnin korvaajiksi kotimaisia luomujuustoja, luomujäätelöitä, luomulihatuotteita sekä luomukasvis-, luomumarja- ja luomuhedelmäjalosteita. Tilakoon kasvattaminen ei ole ainoa mahdollisuus lisätä yrityksen tuloja: jalostusasteen nosto saattaa olla varteenotettava vaihtoehto. Voikin kysyä, voisiko Etelä-Savo olla edelläkävijä luomutilajalosteiden tuottajana?

Luomuinstituutti on koordinoinut Luomuinstituutin vakiinnuttaminen -hanketta ja yhteistyössä Ruralia-instituutin, MTT:n, Pienyrityskeskuksen, ProAgria Etelä-Savon ja ketjun toimijoiden kanssa kehittänyt luomutilaverkostoa, tilojen yhteistoimintaa, luomuketjun uudenlaisia toimintamalleja ja tilavierailuja. Tulevissa hankkeissa onkin vuorossa tuotevalikoiman monipuolistaminen, jalostusasteen nosto ja julkisten ruokapalvelujen luomuistaminen. Luomuyrittäjien keskinäinen yhteistyö ja toimitusketjun uudenlaiset logistiset toimintatavat luovat uutta lisäarvoa ketjun kaikille toimijoille.

Paljon keskustellaan siitä, kumpaa meidän tulisi suosia, luomuruokaa vai lähiruokaa? Oikea vastaus on: lähellä tuotettua luomuruokaa (ks. kuvio). Luomuruoka sisältää tuoreen tutkimuksen mukaan huomattavasti enemmän ihmisen terveydelle hyödyllisiä ainesosia, antioksidantteja. Ja kukapa haluaisi saada ruoassaan torjunta-ainejäämiä tai kadmiumia, joita vallalla olevalla tuotantotavalla tuotettu ruoka saattaa sisältää! On myös hyödyllistä kierrättää euroa omassa maakunnassa ja suosia lähellä tuotettua terveellistä ja turvallista ruokavaihtoehtoa.

Meillä on Etelä-Savossa erinomaiset mahdollisuudet tehdä ratkaiseva suunnanmuutos ruoan tuotannossa kestävämpään suuntaan ja tavoitella luomutuotannon valtavirtaistumista. Luomuinstituutin asiantuntijat kumppaneineen ovat valmiita auttamaan kehityksen tiellä. Puhtaat vedet, puhdas luonto ja luomutuotanto sopivat samaan ”koriin” ja meidän eteläsavolaisten osaamisalaksi ja vahvuudeksi.

Pirjo Siiskonen
Professori, Luomuinstituutin johtaja


Lähteet:
Baranski, M. &al.: Higher antioxidant consentrations…, British Journal of Nutrition, July 15th 2014
Eviran luomutilastot 1.9.2014
Luomu Suomessa -tilasto, Pro Luomu 31.3.2014


Lisätiedot:
Luomuinstituutti – Pirjo Siiskonen, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi