Maaseudun uuden kehittämisohjelman lausuntovaihe alkaa

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman uuden kauden valmistelu on kohta edennyt lausuntovaiheeseen. Kehittämisohjelman 2014–2020 luonnos on kommentoitavana aikavälillä 23.5.–25.6. Se on luettavissa Maaseutu.fi-sivustolla 22.5. alkaen. Lausuntojen perusteella ohjelmaluonnosta muokataan vielä kesän ja syksyn aikana ennen valtioneuvoston käsittelyä ja komissiolle lähettämistä. Kuluvan vuoden lopussa päättyvän nykyisen ohjelmakauden kokemukset ovat pohjana uuden kauden suunnittelulle.

 

Maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 esittelytilaisuus pidetään Helsingin Paasitornissa, LeaderitPaasivuorenkatu 5:ssä, toukokuun 23. päivä.

Tarkempia tietoja tilaisuuden kulusta löytyy internetosoitteesta
http://www.maaseutu.fi/fi/index/kalenteri/CalendarEvents/6ggeoee2f.html.stx.

Vuonna 2014 alkavalla uudella ohjelmakaudella on tavoitteena Eurooppa 2020 -strategian mukaisesti luoda älykästä, osallistavaa ja kestävää kasvua maaseudulle. Ilmastonmuutos, ympäristön tila, uudet teknologiat ja yhteiskunnalliset muutokset luovat uusia tarpeita ja mahdollisuuksia maaseudun kehittämiselle. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on tulevalla kaudella vastattava uusiin haasteisiin niin ruoan, luonnonvarojen kuin alueidenkin käytön osalta.


Laaja yhteistyö uuden ohjelmakauden pohjana

Helsingissä pidettiin 6.-7.5. valtakunnalliset toimintaryhmätyön ajankohtaispäivät, jossa maaseudun kehittämiseen tähtäävät toimijat saattoivat tavata toisiaan ja luoda yhdessä katseita tulevaisuuteen. Paikalla oli ELY-keskusten, maakuntaliittojen ja Leader-toimintaryhmien henkilöstöä sekä alueellisia yhteistyökumppaneita. Ajankohtaispäivien jälkeen ajatuksia työstettiin vielä erikseen alueellisilla ohjelmapäivillä Länsi-, Etelä- ja Itä-Suomessa.

Itä-Suomen aluepäivä pidettiin 13.5. Varkaudessa Warkaus-salissa. Tilaisuudessa luotiin katsaus Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahaston ja rakennerahasto-ohjelmien valmisteluun EU:n tasolla, kansallisella tasolla ja paikallisesti. Tilaisuudessa muun muassa pohdittiin, miten tulevalla kaudella eri ohjelmien kumppanuus toteutuu.

Maa- ja metsätalousministeriö on ilmaissut tyytyväisyytensä Manner-Suomen maaseudun päättyvään kehittämisSanna Sihvolaohjelmaan.
– Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaiseksi, ja yhteistyö eri osapuolien välillä on toiminut hyvin. Tällä ohjelmakaudella on kuitenkin ollut tosi paljon hallinnollisia ongelmia ja haasteita ratkaistavana. Siksi tulevalle ohjelmakaudelle toivotaan kovasti tukijärjestelmän ja ohjelmatyön yksinkertaistamista. Olemme jo saaneet paljon konkreettisia parannusehdotuksia tulevaan ohjelmaan, kommentoi maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Sanna Sihvola.

Tulevalla ohjelmakaudella siirrytään sähköisten tukihakemusten täyttämiseen myös eri hankkeiden osalta, minkä on tarkoitus helpottaa tukien hakemista ja keventää ELY-keskuksien ja toimintaryhmien työtä.
– Kun toimintaryhmät pystyvät neuvomaan hakijaa ja työvälineet toimivat, niin myös hakijan on helpompi toimia. Hakijalle riittää hyvä idea, ja yhdessä sitten mietimme, miten se jalostetaan varsinaiseksi hankkeeksi, Sihvola painottaa.

Kuvia Helsingin Toimintaryhmätyön ajankohtaispäiviltä Maaseutukuriirin kuvapankissa:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=26
Kuvia Itä-Suomen Aluepäivien:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=27
Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Sanna Sihvolan haastattelu Maaseutukuriirin sivustolla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit


Lisätietoja ja yhteystiedot:
Ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi