Kuulumisia Yritysrahoituksen talventaittajaisista

 Yritysrahoituksen talvi taittui ketterästi kokeillen ja vireästi verkostoituen

Olavinlinnassa 9.2. pidetty yrittäjätilaisuus kokosi salin täydeltä yrittäjiä ja maaseudun kehittäjiä kuulemaan aamupäivän alustuksia, ja iltapäivällä pohtimaan uusien yritysideoiden kokeilu- ja toteuttamismahdollisuuksia. Talven taittajaisissa esiteltiin maaseutuohjelman yritysrahoituksen haku- ja käyttömahdollisuuksia investointien ja uuden yritystoiminnan rahoittamiseen Etelä-Savossa. Tilaisuuden järjestivät Etelä-Savon ELY-keskus ja Maaseutuviraston Verkostopalvelut konsulttinsa Business Arena Oy:n avustamana. 

Vauhtia iltapäivän työpajatyöskentelylle antoi päätoimittaja Mikael Pentikäinen korostamalla puhtaan ruuan kasvavaa tarvetta maailmassa, biotalouden mahdollisuuksia ja vahvan yrittämisen tuloksellisuutta. ”Maaseudulla yrittäjä tuo monta hyvää ympäristöönsä.” Johtaja Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskuksesta kävi läpi yritysrahoituksen hakumahdollisuuksia EU:n maaseuturahastosta ja rakennerahastoista sekä kansallisista lähteistä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Johtava asiantuntija Reijo Martikainen Maaseutuvirastosta painotti paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä perustana yhteistyölle. ”Talosta vahvin mies myllyyn ja suulain markkinoille!" 

Tyopaja

        Innovatiiviset yritysideat lentoon
   –työpajatyöskentelyä Olavinlinnassa.

Pentikainen
Päätoimittaja Mikael Pentikäinen tsemppaa 
eteläsavolaisia yrittäjiä.

Yrittäjien kokemukset esille

Terhi ja Jussi Saarinen Heikkilän yrttitilalta Mikkelistä kertoivat talven taittajaisissa arvokkaita kokemuksiaan yritysrahoituksesta ja yrityksensä kehittämisestä.
– Oli hienoa tulla kutsutuksi paikalle, sillä tietää, että on tehnyt jotain oikein kun pyydettiin kertomaan omasta yrityksestä, Terhi totesi ylpeänä perheyrityksestään.
Heikkilän tila tuottaa muun muassa kuivattuja yrttejä, erilaisia maustesekoituksia ja teesekoituksia. Terhi ja Jussi pitävät verkostoitumista toisten yrittäjien kanssa tärkeänä.
– Hyvien yhteistyökumppanien löytyminen on avuksi. Sekä tuotteiden laadun että toimitusvarmuuden pitää kuitenkin olla kunnossa. Tuotteistamme 95 % on itse viljeltyjä. Nokkosta meille toimittaa toinen yrittäjä, Jussi kertoi.
– Yhteistyökumppania tarvittaisiin tälläkin hetkellä toimittamaan valkosipulia, koska sitä emme voi kuivata samassa kuivurissa yrttien kanssa, Terhi ja Jussi pohtivat. 

Kerimäkeläinen Jussi Silvennoinen Kieku ry:stä (Puruvesi Production Oy) valotti tapahtuman järjestäjän näkökulmasta yrittäjyyttä. Kun yleisömäärät lisääntyvät vuosi vuodelta, myös rahoittajalta tarvitaan vastaantuloa moninaisimpien järjestelyiden aikaansaamiseksi. Tämän lisäksi tarvitaan vielä lukuisa määrä vapaaehtoisia yleisötapahtuman onnistumisen takaamiseksi. 

Markus Heiskanen kertoili Hotel & Spa Resort Järvisydämen viimeaikaisista investoinneista ja palvelujen laajentamisesta. Yritykselle antaa taustaprofiilin Linnasaaren kansallispuiston läheisyys. Luontoelämyksiä on matkailijalle tarjolla talvisesta retkiluistelusta mitä moninaisimpaan vesillä liikkumiseen kesällä. Yritys panostaa myös vahvasti majoitustiloihin ja ruokailuun. Markus Heiskasella oli yhteistyökumppaninsa Jukka Laitisen kanssa pääpiirteissään positiivisia kokemuksia yritysrahoituksen hakemisesta ja käytöstä jo pitemmältä ajalta. 

Monien muiden yrittäjien tapaan myös Janne Leinonen Punkaharjun Luontomatkailu Oy:stä katsoi tarpeelliseksi osallistua talven taittajaisiin. Janne on hiljattain perustanut yrityksen yhdessä Saimi ja Thomas Hoyerin kanssa.
– Tämän yritysprojektimme käynnistämisen jälkeen ensimmäistä kertaa olen ollut näin syvällisesti tässä rahoituskuviossa mukana. Olen saanut paljon hyödyllistä tietoa ELY-keskuksen tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista. On myös hyvä, että yrittäjien kokemuksia rahoituksesta ja yritysnäkökulmaa on tuotu esille, Janne kertoo.
Janne Leinonen uskoo, että jatkuvasti teknistyvä ja digitalisoituva yhteiskunta luo kysyntää myös suomalaiselle luonnolle, hiljaisuudelle ja kiireettömyydelle. Leinosella on vahva näkemys siitä, että ihmisellä on kaipuu luontoon ja ihmiset kykenevät saamaan itsestään enemmän irti, ja löytävät paremmin voimavaransa lähellä luontoa.
– Yrityksemme tulee tarjoamaan majoitusta sekä oheistoimintaa, jossa kokemuksia ja elämyksiä ammennetaan puhtaasta suomalaisesta luonnosta. Palveluihin kuuluu muun muassa luontoretkiä, höyrylaivaristeilyjä sekä tuotteistettuja hyvinvointiviikonloppuja. Tavoitteenamme on tarjota asiakkaille mahdollisuus kokea suomalainen luonto kaikin aistein. Luonto halutaan tuoda asiakkaille niin lautasella kuin majoituksessakin. Hotelli tarjoaa muun muassa mahdollisuuden yöpyä hotellitasoisissa metsähuoneissa, turvallisesti keskellä harjumaisemaa, Janne kuvailee uuden yrityksen palvelutarjontaa.

Työpajoissa ketteriä kokeiluja

Talven taittajaisten työpajoissa tehtiin ketteriä kokeiluja, joita on tarkoitus kokeilla myös käytännössä. Kahdeksassa työpajassa innovoitiin pitkälti toista kymmentä uutta yritysideaa. Jokaisesta yritysideasta suunniteltiin kokeilu ja kuvattiin sen eteneminen 6 päivässä, 6 viikossa ja 6 kuukaudessa. Työpajaryhmien yritysideat liikkuivat lähiruoan tarjoiluideoista matkailupalveluiden kehittämiseen ja biotalouspeli-sovelluksiin. Jokaiselle työpajatyöryhmälle asetettiin vastuuhenkilö huolehtimaan siitä, että kokeilu lähtee etenemään.
Tilaisuuden juontanut tuottaja Mikko Korpela Business Arena Oy:sta korosti rohkeaa kokeilemista yritysideoiden liiallisen suunnittelun sijaan. Verkostoyksikön taholta esiteltiin koulutuksen palvelupaketti, jonka avulla voidaan kattaa yleisimpiä koulutustilaisuuden järjestelykuluja. Lisätietoa Maaseutuverkoston toiminnasta ja palvelupaketista, kuten Manner-Suomen Maaseutuohjelmasta kokonaisuudessaan, löytyy www.maaseutu.fi –sivuilta.

Teksti:
Maaseututiedottaja Anu Raatikainen ja yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus

Mikael Pentikäisen kirjoitus 12.2. Maaseudun Tulevaisuudessa.

Salitaynna a