Maaseudun kehittämisohjelman tulisi karsia byrokratiaa ja lisätä tiedottamista

Ulkopuoliset arvioitsijat, Suomen Aluetutkimus ja TK Eval, laativat Etelä-Savon ELY-keskuksen maaseudun kehittämissuunnitelman 2007–2013 arvioinnin.


Tulosten mukaan nykyisen kehittämissuunnitelman toteutukseen ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä. Meneillään olevan ohjelmakauden aikana on tehty merkittäviä parannuksia maaseudun kehittämisessä. Arviointi tehtiin kyselyhaastatteluin maaseudun asukkaille ja yrittäjille.
– Jos arviointi pitää kiteyttää yhteen asiaan, niin nykytilanteeseen oltiin hyvinkin tyytyväisiä, kommentoi Suomen Aluetutkimus FAR:n kehittämispäällikkö Liisa Kytölä.
Uutta ohjelmakautta silmällä pitäen arvioinnissa löytyi myös kehitettävää.
– Tukien haku ja maksatusprosessi on monien mielestä liian hankala ja byrokraattinen. Osaan asioista ei alueella tosin voida hirveästi vaikuttaa, mutta toimeenpanossa toivottiin yleisesti parannusta, Kytölä kertoo.

Viestintä on tärkeää, ja varsinkin viranomaistiedottamisessa on edelleen paljon parannettavaa.Liisa Kytölä ja Juha Pulliainen
– Tiedottaminen on varmasti ikuisuuskohde kehittämisessä, mutta kannattaa kuitenkin jatkossa miettiä, mitä ja miten tiedotetaan. Eri kohderyhmille tiedottaminen on erilaista, painottaa Kytölä.
Etelä-Savon ELY-keskus otti arvioinnin nöyränä mutta tyytyväisenä vastaan.
– Kuuntelin arviointia hyvillä mielin, koska palaute oli valtaosin positiivista. Työ ei ole mennyt hukkaan: on saatu positiivisia vaikutuksia, Etelä-Savon ELY-keskuksen johtaja Juha Pulliainen iloitsee.

Arvioinnin tuloksista aiotaan silti ottaa opiksi. Seuraavan kauden maaseudun kehittämissuunnitelma Etelä-Savoon on juuri tekeillä.
– Hallinto pitäisi tehdä kaikille osapuolille mahdollisimman sujuvaksi. Arvioinnissa nousi esille, että kuljemme ehkä hiukan helpoimman kautta. Riskitasoa hankkeistuksissa ja ideoissa tulisi nostaa, jotta saataisiin ihan uusia avauksia ja uutta elinvoimaa ja liiketoimintaa maaseudulle, Pulliainen toteaa.
Arviointi koski ainoastaan Etelä-Savon ELY-keskuksen Maaseudun kehittämissuunnitelman toteutusta. Paikalliset Leader-toimintaryhmät eivät olleet arvioinnissa mukana.

Painokelpoisia kuvia tiedotustilaisuudesta ja Maaseudun kehittäjät -tilaisuudesta voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=31
Liisa Kytölän ja Juha Pulliaisen haastattelun voi kuunnella kokonaisuudessa Maaseutukuriirin sivustolla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Maija Puurunen, yksikön päällikkö, Etelä-Savon ELY-keskus, maaseutu ja energia,
029 502 4074, maija.puurunen@ely-keskus.fi
Liisa Kytölä, kehittämispäällikkö, Suomen Aluetutkimus FAR
050 514 5124, liisa.kytola@aluekehityssaatio.fi
Ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi