Juvan ainutlaatuinen teehuone laajentaa - 15 asiakaspaikkaa lisää

Suomesta löytyy kasapäin mitä yllättävimpiä matkakohteita keskeltä maaseutua. Yksi niistä on Juvan Vehmaan kylässä sijaitseva TeaHouse of Wehmais, joka kutsuu itseään Suomen ainoaksi englantilaisksi teehuoneeksi.

Venäläisiä ja japanilaisia teehuoneita löytyy toki muualtakin maasta, mutta yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen on pyrkinyt luomaan vanhan sukukartanonsa hevostalliin mahdollisimman autenttisen brittiläisen tee-elämyksen. Yli sadan teelaadun lisäksi tarjolla on muun muassa piiraita, skonsseja lemon curdeineen sekä esimerkiksi sormileipiä.
- Teehuone avattiin seitsemän vuotta sitten Butiken på Landet -vaatekaupan lisäpalveluksi. Nopeasti kuitenkin huomasimme, että meillä on oma asiakaskuntamme, Grotenfelt-Paunonen.
Sittemmin teehuoneesta keskellä Etelä-Savoa on kasvanut käsite, jota tullaan ihastelemaan eri puolilta Suomea ja aina ulkomaita myöten. Ja paikalle ovat löytäneet myös britit.
- Aluksi jännitimme heiltä saatavaa palautetta. Olemme kuitenkin saaneet useamman kerran palautetta, että meidän skonssit ovat parempia kuin äitien leipomat. Se on tietenkin parasta mahdollista parasta palautetta, yrittäjä hymyilee.

Viime vuosina sana teehuoneesta on kiirinyt siinä määrin, että punaisen hirsirakennuksen puolikas on käynyt yritykselle liian pieneksi. Grotenfelt-Paunonen on haudutellut teehuoneen laajennusta mielessään jo pidemmän aikaa, mutta nyt siihen koitui oiva tilaisuus samassa rakennuksessa toimineen Butiken på Landet -vaatekaupan sulkiessa ovensa. Tällä hetkellä yritys työllistää kolme vakituista sesonkityöntekijää ja neljä osa-aikaista tuuraajaa ympäri vuoden.

Maaseudulla toimivan yrittäjän on kuitenkin pidettävä aina hatussaan mukana kourallinen jäitä. Grotenfelt-Paunonen tietää, että omaa ja työntekijöiden palkkoja ei makseta pelkällä teehuoneen kulttimaineella. Paikalle on saatava pysähtymään myös satunnaisia Viitostietä kiitäviä matkailijoita. Heitä varten yrittäjä päätti perustaa laajennusosaan laadukkaita sisustustarvikkeita ja lähiruokaa myyvän Deli&Deco-kaupan.
- Lähiruokakaupan perustaminen on saanut lähialueen ruokatuottajissa aikaan erittäin innostuneen vastaanoton.

C0066.MP4.01 04 04 18.Still001 (2)


Teehuoneen yhteyteen avattava lähiruokakauppa täyttää Grotenfelt-Paunosen mukaan Mikkelistä viime vuonna lopettaneen Tuorepuodin jättämää aukkoa. Yrittäjä kuitenkin tietää tarkoin, ettei lähiruuan kauppaaminen ole mikään kultakaivos.
- Kaupassa oleellista on hävikin minimoiminen ja käytämmekin myymiämme raaka-aineita itse omissa tarjoiluissa. Sisustustarvikkeissa ei puolestaan ole parasta ennen -päiviä, Grotenfelt-Paunonen järkeilee.
Kaupassa myydään lähialueen yrittäjien tuottamien ruokien lisäksi myös itse tehtyjä tuotteita teehuoneen oman brändin alla. Ruuat valmistetaan rakennukseen valmistuvassa uudessa keittiötilassa. Keittiö toimii myös opetuskäytössä, sillä siellä järjestetään jatkossa leivonta- ja ruuanlaittokursseja.

Näiden lisäksi tulovirtaa yritykselle tuovat rakennuksen yläkertaan remontoidut kokous- ja juhlatilat. Ne ovat käytössä niin perhejuhliin kuin vaikkapa työporukoiden hyvinvointipäiville.
Remontti vapauttaa samalla teekaupan tiloja teehuoneen asiakkaiden käyttöön. Uusia paikkoja tulee remontin myötä 15, eli sisätiloissa teestä pääsee nauttimaan kerralla 50 asiakasta. Kesäisin puutarhasta löytyy 30 paikkaa lisää.
Uudesta teehuoneesta löytyy nyt myös miehille suunnattu herrainhuone, joka on tapetoitu hevosaiheisella tapetilla. Huoneen kalusteet ja ikkunat on verhoiltu raitakuosein. Kuuman juoman kylkeen on tulevaisuudessa mahdollista saada myös niin sanottua kovaakin teetä, sillä teehuoneeseen on haettu nyt myös anniskeluoikeuksia.

Uusien tilojen sekä kaupan avajaisia vietetään Juvalla 17.-18. kesäkuuta.