Pentti Nieminen Kangasniemeltä Kylätoiminnan tiennäyttäjä

Valtakunnallinen Vuoden kylä on Savosta, se nimettiin sunnuntaina Tammelassa.

 

Tiedote 17.9.2013 Järvi-Suomen kylät ry

Pentti NieminenJärvi-Suomen kylät ry:n hallituksen jäsen Pentti Nieminen oli yksi kolmesta tänä vuonna nimetyistä Kylätoiminnan tiennäyttäjistä.

Pentti Nieminen oli mukana perustamassa Suurolan kylätoimikuntaa vuonna 1988 ja oli heti alussa kantavana voimana, kun kylässä useampana kesänä järjestettiin Hölmölän hiihtokilpailut kesäisellä niityllä. Kylään on rakennettu ulkoilureitti. Nykyisin toiminta on pääosin yhteistä naapurikylän Hokan kanssa. Hokka sai kunniamaininnan vuoden 2011 valtakunnallisessa Vuoden kylä -valinnassa.

1990-luvun alusta lähtien Pentti Nieminen on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kangasniemen maaseutuasiamiehen kanssa ja ehdotti kunnan kylien yhteistyöelimen perustamista. Varsinaista järjestöä ei perustettu, mutta käytännössä Pentti Nieminen toimii siitä lähtien kunnan kylien osoitteiston ja yhteistyön ylläpitäjänä. Kangasniemen kunta on aktiivisesti markkinoinut maaseutuasumista ja kyliä ja valittiin vuoden 2007 Etelä-Savon kylätoimintaa edistäneeksi kunnaksi. Pentti on aktiivisesti osallistunut kunnan toiminnan ideointiin.

Pentti ja hänen vaimonsa Anja ovat myös seurakunta-aktiiveja. Mm. heidän aloitteestaan järjestetään kesäisin useassa kylässä Kangasniemellä kyläkirkkoja ja Pentin omalla kylällä Suurolassa jo useampana vuonna ulkoilureitin varrella metsäkirkko. Kangasniemen kirkkoherra osallistui Voimistuvat kylät -tilaisuuteen ja järjesti omassa kunnassa jatkotilaisuuden, tämäkin Pentin aloitteesta.

Pentti on kuulunut Mikkelin läänin kyläasiain neuvottelukuntaan ja Jäskyn hallitukseen varajäsenenä 1994–1997 ja hallituksen jäsenenä vuodesta 1998 lähtien. 1995 hän oli mukana järjestämässä kyläpäivät Kangasniemelle ja mm. videokuvasi koko tapahtuman. Hän on Jäskyn ylivoimaisesti aktiivisin jäsenten hankkija, Jäskyllä on Kangasniemeltä 7 yhdistysjäsentä ja 21 henkilöjäsentä. Jäskyn kirkkokortti oli vuonna 2004 Kangasniemen kirkosta ja Pentti toimi aktiivisena markkinoijana. Myös Suomen kylätoiminta ry:n tilaisuuksiin Pentti on osallistunut aktiivisesti ja usein tuonut mukanaan muitakin kangasniemeläisiä.

Valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi nimettiin Pohjois-Savon Leppävirran Soinilansalmi. Tänä vuonna tittelin sai siis suhteellisen pieni mutta aktiivinen kylä.

Tammelassa järjestetyssä Lokaali-tapahtumassa oli mukana 19 hengen ryhmä Etelä-Savosta. Kuvia ja juttuja tapahtumasta on tässä:
https://picasaweb.google.com/113563153335832047338/Tammela#

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Henrik Hausen, kyläasiamies
Järvi-Suomen kylät ry
Os. Uusimäentie 157, 19460 RUORASMÄKI
Puh. 0400 992 699
Sähköposti: henhaus@gmail.com , henhaus@mbnet.fi
Kotisivu: http://www.jasky.net/