Kylät ja pienet yhteisöt tärkeitä maaseudun kehittäjiä

Ministeri Jari Koskisen mukaan Leader-rahoituksella on synnytetty loistavia yritysideoita maaseudulle. Luovia ja rohkeita ihmisiä tarvitaan kuitenkin lisää.

 

Lokaali logoLeppävirran Soinilansalmi valittiin vuoden kyläksi viime viikonloppuna Paikallistoiminnan juhlassa Kanta-Hämeen Tammelassa. Tilaisuuteen osallistui yli 270 maaseudun kehittäjää eri puolilta Suomea. Viikonlopun mittaisessa tapahtumassa tutustuttiin muun muassa Hämeen onnistuneisiin maaseudun kehittämishankkeisiin ja palkittiin vuoden parhaat maaseudunkehittäjät. Sunnuntaina paikalle saapui myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen välittämään juhlaväelle valtiovallan viralliset terveiset.
Ministeri Jari Koskinen uskoo, että lähidemokratia ja paikallisuus tulevat korostumaan tulevaisuudessa.
– Paikallisuus on nousussa. Globaalien ilmiöiden lisäksi ihmisillä on joku seutu, joka on rakas ja jossa halutaan toimia. Sellainen pienempi yhteisö, jossa terveellisellä tavalla ajatellaan arjen asioita, ministeri Koskinen kommentoi.

Maaseutuneuvos ja Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtajaEero Uusitalo Eero Uusitalo on ministerin kanssa samoilla linjoilla ja korostaa myös paikallisuuden merkitystä.
– Paikallisyhteisöllisyys pitää nostaa arvoonsa. Suomessa kylien koko vaihtelee 20 asukkaasta 5000:een. Kirkonkylät ovat käytännössä kaikki kyliä. Yhteisöllisyys ja pienen alueen tunnustaminen on tärkeää. Julkisen vallan ja kylätoiminnan yhteistoimintaa tulee parantaa. Paikallisyhteisön noteeraaminen on tulevaisuudessa ykköskysymys, maaseutuneuvos Uusitalo uskoo.

Jari KoskinenLeaderit ja niiden tarjoaman tuen ja raha-avustukset maaseudun kehittämiseen ministeri Koskinen näkee tärkeinä.
– Kun Leader-toiminta alkoi, niin osa suhtautui siihen epäilevästi. Ajateltiin, että kyse on vain maitolaitureiden rakentamisesta ja nostalgiasta maaseudulla. On kuitenkin syntynyt loistavia yritysideoita ja sellaisia asioita, mitä voitaisiin tehdä muuallakin. Leader-toiminta ei ole pelkästään harrastelua. Se on myös yksi hyvä tapa oppia tuntemaan kylän ihmisiä ja kylän tapahtumia, ministeri Koskinen korostaa.

Ministeri Koskinen näkee maaseudulla paljon mahdollisuuksia, mutta tarvitaan myös luovia ja rohkeita ihmisiä, jotka tuovat uusia muotoja yrittämiseen. Valtiovallan pitää ministeri Koskisen mukaan antaa tähän mahdollisuus ja työkalut.

Maaseudun kehittämisohjelman uusi toimintasuunnitelma on menossa EU-komissioon hyväksyttäväksi lähiaikoina. Toiveena on, että vuoden päästä viimeistään suunnitelmaa päästäisiin jo käytännössä toteuttamaan. Maa- ja metsätalousministeri Koskinen näkee tulevalla ohjelmakaudella kolme tärkeää avaintekijää, jotka ovat ratkaisevassa asemassa maaseudun kehittämisessä.
– Yksi ensi ohjelmakauden avaintekijöitä on biotalous eli se, millä tavoin hyödynnetään uusiutuvia luonnonvaroja entistä paremmin. Toinen asia on se, että Suomi tarvitsee uusia yrittäjiä, yrityksiä ja uusia tuotteita ja palveluja. Kolmas tekijä on paikallisuus ja sen vahvistaminen. Pitää innostaa ihmisiä antamaan oma panoksensa maaseudun kehittämiseen, ministeri Jari Koskinen toteaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen ja Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtaja Eero Uusitalon haastattelut voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Kuvia paikallistoiminnan valtakunnallisesta juhlasta voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=38

Suomen Kylätoiminta ry:n kotisivut:
http://www.kylatoiminta.fi/

Taustatietoa Leader-toimintaryhmistä:
http://www.maaseutu.fi/fi/index/leader.html

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Maaseutukuriirin ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi