Luonnontuotepäivillä Mikkelissä katsottiin tulevaisuuteen

Uudet tutkimustulokset ja yhteistyö pontimena luonnontuotealan kehitykselle.

 

TIEDOTE 21.10.2013
Helsingin yliopisto
Ruralia-instituutti

Syö marjojaLuonnontuotepäiville Mikkeliin 9.-10.10.2013 kokoontuneet alan toimijat syventyivät tiiviin seminaaripäivän aikana alan ajankohtaisasioihin ja tutkimustietoon. Lisäksi tarkasteltiin tulevaisuuden mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Puheenvuoroissa nousivat esiin myös useat raaka-aineet, kuten pettu, pakuri, tyrnin lehdet ja hunaja, joiden ominaisuuksista ja käytöstä kuultiin sekä perinnetietoa että tuoreita tutkimustuloksia.

Tulevalle ohjelmakauden luonnontuotealan kehittämiseen valmistauduttava

Luonnontuotealan teemaryhmän puheenjohtajan Anne Ristiojan mukaan tulevalla ohjelmakaudella 2014 -2020 koko Manner-Suomea koskee sama ohjelma, mikä lisää yhteistyön mahdollisuuksia alueiden välillä. Tulevaan kauteen on syytä valmistautua ajoissa tarkastellen kehittämistarpeita, yhteistyömahdollisuuksia ja jo toimivia, hyviä käytäntöjä. Valtakunnallinen kehitystyö, luonnontuotealan innovaatioverkosto ja luonnontuotealan uudistuvat tutkinnot tarvitsevat panostusta toimialan uusia mahdollisuuksia edistettäessä, arvioi Luonnontuotealan teemaryhmän erityisasiantuntija Juha Rutanen. Esiin nousivat myös rahoitustarpeet alan kehitystä tukevan toimintaympäristön kehittämiseksi sekä eri toimialojen ja uusien tuote- ja raaka-ainemahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Säädökset kehittämisen haasteena, luomusertifiointi ilonaiheena

Luonnontuotepäivillä kehittämiskohteina ja uusien mahdollisuuksien tarjoajina nähtiin etenkin yhteistyö eri alojen, mm. kauneudenhoito- ja hyvinvointialan kanssa sekä tutkimus ja tuotekehitys. Luonnon raaka-aineista voidaan kehittää lukuisia innovatiivisia erikoistuotteita. Ennen sitä lainsäädännön haasteet ja vastaukset luonnon raaka-aineiden käyttöön liittyviin kysymyksiin on saatava selvitettyä yhteistyöllä, ei niin että jokainen yrittäjä joutuu painimaan yksin lainsäädännön velvoitteiden kanssa. Erityiseksi ilonaiheeksi päivillä nousi luonnontuotteiden luomujärjestelmän kehittyminen, joka mahdollistaisi edetessään Suomen metsistä arviolta noin 90 %:n sertifioinnin luomutuotantoalueiksi.

Marjat

Retkeilyllä tutustuttiin Etelä-Savon luonnontuotealaan

Luonnontuotepäivien toisena päivänä retkeiltiin Etelä-Savon luonnontuotealan yrityksissä ja kohteissa. Kotiseudulleen Anttolaan palanneen Idea-Rapsakan Marja Pulkkinen-Jukkara kertoi Etelä-Savon olevan luonnontuotealan yrittäjän kannalta erinomainen toimintaympäristö paitsi puhtaan luontonsa, myös asiallisen ja osaavan ELY-keskuksen vuoksi. Heikkilän Yrttitilalla Terhi ja Jussi Saarinen esittelivät ympäri maailmaa etsimiänsä koneita ja laitteita, joista on rakentunut toimiva kokonaisuus yhteistyössä paikallisten yrittäjien insinööritaitojen avulla. Yhteistyö lähialueen yritysten, kuten Punaisen Piipun Kievarin kanssa, kuuluu yrityksen ideologiaan.

Mikkelipuiston toiminnanjohtaja Kirsi Olkkonen kertoi Mikkelipuiston vaiheista. Alueella on lukuisia mallipuutarhoja, useita tapahtumia ja kävijöille aina vapaa pääsy. Useissa mallipuutarhoissa on käytetty luonnonmateriaaleja. Myös viereiseen Kenkäveron puutarhaan ja yrttitarhaan on Mikkeliin matkaavan syytä tutustua. Ollinmäen viinitilalla tutustuttiin Sirpa Villasen opastuksella marjaviinien saloihin sekä kuultiin puutarhakirjailija ja saippuanvalmistaja Mari Mörön kuulumisia Mörönperältä.

Tapahtuman järjestivät Luonnontuotealan teemaryhmä yhteistyössä muun muassa Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Laadukasta liiketoimintaa luonnosta -hankkeen, LT-INNO -hankkeen ja Etelä-Savon luonnontuotealaan liittyvien toimijoiden kanssa.

Tapahtuman aineistot löytyvät osoitteesta http://www.luontoyrittaja.fi/52.html


Ruralia logoLisätietoja tapahtumasta antavat Juha Rutanen, puh. 040 5737 568
(juha.rutanen@helsinki.fi) ja Birgitta Partanen, puh. 044 538 2248 (birgitta.partanen@helsinki.fi).

www.helsinki.fi/ruralia
http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/
Ruralia-instituutti on osa Mikkelin yliopistokeskusta www.muc.fi

Ruralia-instituutti – yliopistollista maaseudun kehittämistyötä 25 vuotta!

Valtakunnalliset Luonnontuotepäivät Anttolanhovissa (9.10.2013) painokelpoisia kuvia voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankissa:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=44

Anne Ristiojan ja Henri Vanhasen haastattelut Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Luonnontuotepäivien opintoretki (10.10.2013) Etelä-Savossa yhdeksässä minuutissa:
http://youtu.be/7WQNGKk18No