Uusi Luomuinstituutti juurruttaa toimintaansa Mikkelissä

Luomuinstituutti aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa. Kyseessä on luomualan asiantuntijaverkosto, joka koostuu Helsingin yliopiston ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkijoista ja näiden organisaatioiden muista luomualaan erikoistuneista asiantuntijoista. Heitä on kaikkiaan 150. Myös Ruralia-instituutin luomualan asiantuntijat kuuluvat tähän verkostoon. Luomuinstituutilla on pieni koordinaatioyksikkö, joka sijaitsee Mikkelissä.

 

LuomuinstituuttiLuomuinstituutti tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko elintarvikeketjussa, joten kohteena ja kumppanina ovat alkutuotanto, jalostus, jakelu, kauppa, markkinat, kuluttajat ja politiikka.

Ensimmäisen toimintavuoden asioita ovat olleet strategia- ja tutkimusohjelmatyö, verkoston työtapojen kehittäminen, viestintästrategian laatiminen, instituutin ulkoisen ilmeen luominen, tieteestä tiedottamisen käytäntöjen kehittäminen, rahoituksen hankinta ja sidosryhmäverkostojen rakentaminen.

Luomuinstituutin päätehtäviä on luomualan monitieteisen tutkimuksen vahvistaminen.

Perustajaorganisaatioista on nimetty tutkimusalajohtajat, jotka tukevat tutkijoita työssään ja lisäävät instituutin tieteellistä näkyvyyttä. Tutkimusohjelma valmistuu vuoden loppuun mennessä, ja se tulee ohjaamaan verkoston tutkijoiden tutkimusta ja tutkimusrahoituksen hakua. Tutkimusohjelma on monitieteinen ja koko ruokaketjua koskeva, ja sitä on tehty yhteistyössä elinkeinoelämän ja sidosryhmien kanssa. Koska tutkimusohjelma on kansallinen, niin muiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten näkemyksiä kuullaan vielä ohjelmasisällöistä.

Tutkittua tietoa luomustaElokuusta asti on järjestetty kaikille avoimia ja maksuttomia ”Tutkittua tietoa luomusta” -luentoja joka toinen tiistaiaamu. Näillä luennoilla Luomuinstituutin tutkija kertoo tuoreista tutkimustuloksistaan. Suosittu sarja jatkuu myös kevätkaudella 2014. Lisäksi osallistumme valtakunnallisten Luomupäivien toteuttamiseen marraskuussa yhdessä Luomuliiton ja muiden alan toimijoiden kanssa. Työn alla on myös ensi vuonna järjestettävä kansainvälinen tieteellinen seminaari ”Scientific Seminar on Organic Food”.

Luomuinstituutin toimintaa tukee hallituksen luomualan kehittämisohjelma ja kansalliset luomualan kehittämistavoitteet. Myötätuulessa ja yhteistyössä kumppaneiden kanssa on helpompi taivaltaa.

Pirjo Siiskosen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit


Luomuinstituutti: Helsingin yliopiston ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen luomualan asiantuntijaverkosto, jossa tällä hetkellä 150 asiantuntijaa

Koordinaatioyksikkö: Sijaitsee Mikkelissä, ja siinä työskentelevät johtaja Pirjo Siiskonen, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila ja viestintäsuunnittelija Anne Hytönen

Tutkimusalajohtajat: Alkutuotanto: Dr.Sc.Agr., dosentti Winfried Schäfer, MTT Ympäristö: MMT Helena Kahiluoto, MTT Elintarvikkeet: FT, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen, HY Yhteiskunta: MMT Minna Mikkola, HY

Luomuinstituutti logoKotisivut: www.luomuinstituutti.fi

Lisätiedot:
Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutti, johtaja – professori, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi